Gelukkig

Vorige week was Tom een paar dagen thuis van school. Flink verkouden, wat verhoging, hangerig. Hij sliep ook slecht en zijn gedrag was bijzonder pittig. Waarschijnlijk omdat hij zich niet fijn voelde en dat niet goed kon plaatsen. Met daarbij de ‘normale’ decemberspanning en de kerstboom in de woonkamer -waar Tom het liefst steeds alle ballen uithaalt- was alles anders dan anders. Gelukkig kon hij vrijdag weer naar school, al waren de wakkere nachten daarmee nog niet over.

 

 

Een maand lang konden we doorslapen. Het werd al een beetje gewoon. Ik wist weer hoe het voelde om echt uitgerust te zijn. De terugval valt niet mee.

Gelukkig lag ik maandagavond al vroeg op bed. Om 23:15 schrok ik wakker. Tom lag hard te huilen. “Au pijn au pijn!”

Hij gloeide van de koorts en had veel pijn. Waar hij precies pijn had was niet duidelijk. We schrokken ons wild. Hij was niet suf, had nergens rare vlekken en hij kon zijn hoofd voorover buigen. Hij kauwde met gemak een paracetamolletje weg en dronk wat water. Bij zachte druk op zijn buik reageerde hij niet met extra pijn. De HAP leek dus overdreven, -wat een onmogelijke opgave zou dat ook zijn …- maar de angst en twijfel bleven spoken. Al snel ben ik samen met Tom beneden gaan liggen. Hij wilde me continu bij zich, en bleef maar kreunen en jammeren. Een wrijfgebaar over zijn linkeroor gaf me het vermoeden dat hij een oorontsteking had. Het zorgde ervoor dat ik weer enigszins rustig kon ademhalen. Een oorontsteking, dat moest het zijn, en dat is niet levensgevaarlijk.

Meteen om 8:00 belde ik de huisarts. De assistente stelde de bekende vragen, begreep meteen ook de bijzondere omstandigheden en zou overleggen. Even later belde ze terug, de huisarts zou langskomen. Wat een opluchting.

Tom was heel moe en liet de rustige, vriendelijke huisarts gelukkig zonder problemen in zijn oren kijken. De oorontsteking was snel vastgesteld, en waar het advies meestal is om het een paar dagen aan te kijken, mocht Tom die middag al starten met antibiotica.

Ik voelde me de slechtste moeder van de wereld toen ik de huisarts zei dat we het komende logeerweekend zo hard nodig hebben, en dat ik zo hoopte dat het door kon gaan. En dat ik echt heel veel van Tom hou. (Tranen erbij, natuurlijk, ik had 2 uur geslapen.) En dat ik echt wilde dat hij zo snel mogelijk kon beginnen met antibiotica. Gelukkig toonde de huisarts veel begrip en medeleven, dat was erg fijn en steunend.

 

De kuur slaat gelukkig goed aan, Tom geeft geen pijn meer aan. Hij is nog wel een beetje hangerig en wil me graag in de buurt, maar hij is koortsvrij en wordt weer wat actiever. Morgen nog een dagje thuis, en misschien vrijdag naar school. En dan zien we wel weer verder. Dag voor dag.

Gelukkig! Het was maar een oorontsteking. En gelukkig, Tom was thuis toen hij ziek werd, en niet in het logeerhuis. Ik kon zelf voor hem zorgen. Gelukkig, we hebben een huisarts die thuis langskomt en echt luistert.

Teruglezend zie ik dat ik in dit stukje tot nu toe al acht keer ‘gelukkig’ heb geschreven. Dat is toch bijzonder. Nog één:

Gelukkig weet ik dat het licht en de hoop van Kerstmis niet te overstemmen zijn.

 

Fijn Kerstfeest!

 

One thought on “Gelukkig

  1. Mijn kleinzoon is 4 1/2 jaar,autisme met verstandelijke beperking, communiceert niet,wel met handgebaren ,hand vastpakken dat je mee moet lopen als hij wat wilt. Reageert niet op zn naam.
    Kan wel met tablet overweg,is dol op aftitelingen kijken,en de zelfde filmpjes,continue. Hangt erg aan mn dochter( zn moeder) nog geen school kunnen vinden wat bij m past. Hij is verder heel erg atletisch,gezond ,maar ongedispliniceerd. Ik vind het als oma ,heel erg moeilijk en zeker voor de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s