ASMR en autisme

Sinds een jaar heeft mijn dochter Rianne haar eigen smartphone, en langzaamaan maakt ze kennis met de digitale wereld. Ze kijkt vlogs over haar favoriete bezigheden en artiesten, heeft haar eigen Instagramaccount (“Mam, dat heet ínsta.”) en haar algemene ontwikkeling vergroot zich met sprongen. Zelf heb ik meer met blogs, lezen en Twitter, maar door haar blijf ik aardig op de hoogte van wat er verder ‘in’ is. We praten over wat haar interesseert op Youtube, hoe je het best kunt omgaan met Whatsapp(groepen) en we hebben natuurlijk een paar regels opgesteld.

Haar nieuwste ontdekking is ASMR. Ik had er nog nooit van gehoord. Wel van MRSA, maar dat is iets heel anders … Al googelend bemerk ik dat het al wat langer een bekend fenomeen is. ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is te beschrijven als een prettig, tintelend gevoel in je hoofd dat wordt veroorzaakt door audiovisuele prikkels. Audiovisuele prikkels zijn prikkels die je binnenkrijgt door zowel iets te zien als te horen. Het is een beetje te vergelijken met snoezelen, waarbij het doel ook is om door rustige prikkels te ontspannen.

Rianne bedacht dat ASMR weleens iets voor haar broer Tom zou kunnen zijn. Een jongen met autisme, zeer beperkt in het maken van contact, vaak onrustig en snel overprikkeld. Geen gek idee.

*Klik hier voor een uitgebreide uitleg van ASMR*

 

Het is maandagochtend. Zoals na de meeste logeerweekenden was het al heel vroeg onrustig in huis. Inmiddels hebben we al ontbeten, de tanden zijn gepoetst, de schooltassen gevuld, en pas over 20 minuten wordt Tom opgehaald en gaat Rianne naar school.

Tom loopt wat rond, gaat dan op de bank zitten. Hij pakt een windmolen van K’nex en draait de wieken rond. Rianne ziet haar kans schoon. Rustig gaan ze naast Tom zitten. Fluisterend, want dat hoort bij ASMR, praat ze tegen hem. “Hoi Tom, ik ga hele zachte geluidjes maken …”
Een korte giechel, maar meteen is ze weer serieus. “Blijf maar rustig zitten,” zegt ze heel zacht, vlakbij Toms oor.

Meestal keert hij zich van haar af, als ze erg op zijn huid zit.  En als ze door blijft zetten kan hij haar ineens hardhandig wegduwen. Heel zielig, want ze wil gewoon graag contact. Natuurlijk weten we inmiddels wel ‘hoe hij is’, maar makkelijk is het niet voor haar. Ze begrijpt veel en kent hem als de beste, maar het feit dat er zo’n afstand blijft tussen hen vindt ze heel moeilijk.

ASMR. Ze heeft zich er flink in verdiept. Hoe zal hij reageren …?
Zachtjes tikt ze met haar nagels op een houten kistje, en fluistert langzaam: “Tom, luister maar goed …”
Hij kijkt niet naar haar, maar blijft rustig zitten. Hij lijkt geboeid door het getik. Zijn hoofd zakt een beetje schuin.
Een gil. Is het toch te spannend voor hem? Ze stopt even, pakt een kam, en gaat daar met een pen langs. Rtssss, rtssss. “Rustig maar …” fluistert ze. Zijn hoofd zakt weer schuin. Hij glimlacht. Zij ook.

Een kwartier blijft het rustig. (Een kwartier!)
Allerlei geluidjes probeert Rianne uit, en Tom blijft rustig zitten, zonder te gillen.
Helaas is het dan tijd om naar school te gaan. Ik leg de jas van Tom vast bij hem neer en kijk nog heel even toe hoe mijn kinderen samen op de bank zitten. Dicht tegen elkaar aan. De ontspannen blik van Tom. De rust van Rianne, en haar stralende ogen die zeggen: ”Het werkt!”

Ze fluistert: “Tom, we gaan stoppen, doe je jas maar aan.”
Tom staat op en trekt zijn jas aan. Zelden was hij op dit tijdstip zo ontspannen en meegaand.
De begeleidster die Tom ophaalt is ook blij verrast om zijn rustige uitstraling. En om dit mooie initiatief van Rianne.

 

Rianne en ik fietsen naar school. Enthousiast praat ze over wat ze nog meer voor ASMR-achtigs kan proberen met Tom. Ik zeg haar hoe leuk ik het vind dat ze dat doet.
We praten over de komende dag en wat ze deze week voor toetsen heeft. Ze ziet er blij uit.

En zo hadden we een ontspannen maandagochtend, waar we allemaal een goed gevoel van kregen. Mogelijk gemaakt door ASMR, maar vooral door een geweldig lief zusje.

 

NB: Dit blog schreef ik met hulp van mijn dochter en is uiteraard geplaatst met haar goedkeuring. De namen Rianne en Tom zijn gefingeerd.

 

7 thoughts on “ASMR en autisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s