Zomervakantie en start VSO

De zomervakantie was fijn! Vooral de eerste 4 weken, met dat hele warme weer zijn ons prima bevallen. Voor het eerst voelde een vakantie voor mij op veel momenten echt als vakantie.

We zijn zelfs een paar keer met Tom naar een klein openluchtzwembad geweest, meteen in de ochtend zodat het nog niet zo druk was. De eerste keer met begeleidster Femke, met haar durfde ik het wel aan … Wel spannend hoor. Zou Tom begrijpen dat hij niet in het diepe kon, en daar geen strijd van maken? Zou het qua (on)zindelijkheid goed gaan? Zou hij niet te heftig reageren? Zou het niet te druk zijn met andere (kleine) kinderen? Omdat het een vrij klein zwembad was, en we nergens naar binnen hoefden was het voor Tom heel overzichtelijk. En wat een ervaring. Hij vond het geweldig, het was een feest om hem zo te zien genieten. Na ongeveer een half uur zag ik hem wel steeds vaker zijn handen over zijn oren leggen, en werd hij wat gespannen. Een zwembad, hoe heerlijk hij het ook vindt, zorgt voor veel prikkels. Maar het was heel fijn om dit met hem te kunnen doen. Hij gilde veel, uit enthousiasme, maar er wordt zoveel gegild in een zwembad, en niemand keek gek op. De tweede keer gingen we met ons gezin. Zo mooi om te zien hoe ook Rianne ervan genoot, steeds contact maakte met haar broer en hoe ze allebei straalden. Voor mij was dit het hoogtepunt van de vakantie. Zo met z’n vieren, ‘gewoon’ naar een zwembad.

 

 

Voor het eerst logeerde Tom een hele week. Ook dat is heel goed gegaan. Vier dagen van tevoren begonnen we met voorbereiden, en een pictovel gaf Tom duidelijkheid en houvast.
“Zeven nachtjes. Nee! Twéé nachtjes”, was zijn eerste reactie, maar al snel leek hij het op te pakken en het te accepteren. Juist die keer was hij met wegbrengen ontspannen, daar was ik heel blij om.

De week met man en dochter op de Veluwe was heerlijk. Zo gezellig en ontspannen. Veel leuke dingen gedaan, veel gelachen en ook weer beseft hoe ánders het leven is zonder Tom. Zonder het continu moeten opletten, hem steeds in alles een stap voor moeten zijn. Ik dacht veel aan hem, natuurlijk. Het loslaten van de zorg voor hem blijft moeilijk, maar er is veel vertrouwen in het personeel, en ik weet ook gewoon dat dit het beste is. Dat we het nodig hebben, de ontspanning. Hoe Rianne zich erop verheugde en ervan genoot. Tussendoor kregen we goede berichten. Tom genoot van de badjes in de tuin, ze gingen veel fietsen en wandelen, en hij at en sliep goed.

Toen we hem na een week ophaalden reageerde hij heel blij. Hij omhelsde me, hield me een tijdje vast en bleef me maar kusjes geven. Geweldig was dat! Thuis was hij snel weer gewend en lekker in z’n vel. Ook dat was boven verwachting. Het bijzondere is dat hij zo goed sliep, bijna de hele zomervakantie. Ondanks de warmte op zijn zolderkamer. Tot middernacht hielden we de ventilator aan, maar toch liever niet de hele nacht. De meeste nachten sliep hij tot minstens 6:30 en kwam dan rustig naar beneden.

Af en toe was er een dagje Klup, Femke kwam een paar dagdelen per week en zo was het goed te doen. M’n man en Tom hebben ook veel gefietst, urenlang, op de elektrische tandem. Ze genieten daar allebei van, en aangezien activiteiten buitenshuis nog steeds heel beperkt zijn met Tom, en thuisblijfweekenden vaak lang duren, is dat ontzettend fijn.

Doordat Tom zo goed sliep merkte ik dat hij helderder werd. Zijn woordgebruik werd meer adequaat en hij gebruikte langere zinnen. “Gaan eerst met auto blauwe winkel, dan lekker ijsje eten en nog fietsen?” Ook gilde hij minder en was hij beter te sturen. Wat moeilijk bleef, en blijft, is het naar binnen gaan vanuit de tuin, in het begin van de avond. En dat moment komt altijd. Hoe we hem ook voorbereiden, dat gaat gepaard met gillen en vaak huilen. Een moeilijke omslag. Tom is graag buiten en dol op de trampoline …

Waarom hij ineens zo goed sliep en beter in zijn vel zat -de weken voor de zomervakantie was dat niet het geval- weet ik niet. Misschien omdat hij minder ‘hoefde’? Met die warmte mocht hij wanneer hij wilde in het badje in de tuin, hij mocht op de trampoline zoveel hij wilde. Hij hoefde alleen maar een korte broek en een hemdje aan … Het beviel hem duidelijk goed, dat klimaat.

De laatste week van de vakantie veranderde de weersomstandigheden tegelijk met Toms stemming en slaapgedrag. Langzaamaan werd hij weer steeds vroeger wakker, en kwam er meer onrust in hem.

Inmiddels is hij bezig met zijn tweede dag op het VSO. De eerste dag verliep -ondanks zijn vermoeidheid- prima. Voor de vakantie was hij een paar keer gaan wennen en verbleef toen in een ander lokaal. Dat was wel even verwarrend. Gisterochtend zei hij, wijzend naar dat lokaal: “Nieuwe school dáár!” Wat ik wel erg slim van hem vond … Het duurde even voor hij snapte dat hij nu echt in een ander lokaal zat, maar toen was het ook goed.

Tom zit in een klas met slechts vijf leerlingen. Er is een leerkracht en een onderwijsassistent. Daar zijn we heel blij mee. Toen hij gisteren thuiskwam zei hij: “Was leuk nieuwe school!” De kanjer.

 

 

Ik ben inmiddels de tel kwijt, en mijn hoofd voelt alsof het vol watten zit, maar al nachtenlang is Tom rond 3:30 wakker. Bonken, gillen. Echt wakker. Zo wakker dat in bed houden niet lukt. Zoals het jarenlang was. En dat is weer even wennen. De veranderingen geven natuurlijk onrust, dus hopelijk trekt het snel weer bij. Ik weet nu dat hij het kan, een lange periode goed doorslapen, en dat komt ook vast wel weer. Ik kijk er naar uit …

Het was geen makkelijk ochtendritueel vanmorgen, want hij wilde alleen maar hangen. Gelukkig liep hij uiteindelijk toch huppelend mee met Femke naar de auto. Want “gele dag nieuwe school gymmen!”

Veel positiefs dus, wat zorgen, én weer mooie herinneringen erbij.

Advertenties

10 thoughts on “Zomervakantie en start VSO

  1. Wat een goed verhaal is dit een verhaal met hoop! Maar ook met zorg! Wij blijven in ons gebed aan jullie denken! Houd moed lieve dochter van ons. En wat er ook gebeurd,God is erbij!

  2. Heb veel aan jullie gedacht, wat ontzettend fijn om dan te lezen dat de vakantie zo vol goede momenten is geweest!! Heel blij om jouw positiviteit te kunnen blijven mee lezen en te mogen blijven volgen….

  3. Mooi bericht! Zijn goede slaap in midzomermaanden doet me denken aan onze zoon Renger tijdens verblijf in (tropisch) Brisbane paar jaar terug, daar sliep hij ook goed door. De grote hoeveelheid zonlicht helpt mee melatonine-afbraak. V/a september wordt de hoeveelheid zonlicht minder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s