Autismeweek

Logo_Autismeweek 2015

 

“Autismeweek? Ik wil weleens een week zónder autisme …”, twitterde ik een open deur in.

Een week lang extra aandacht in de media voor autisme. Past prima tussen alle andere bijzondere weken en dagen die er zijn, lijkt me. Meer begrip van en voor autisme. Altijd goed.

Iedereen kent wel iemand met autisme, en toch blijft het iets ongrijpbaars. Zou het de verscheidenheid zijn?

Als iemand hoort dat mijn zoon Tom autisme heeft, en hem verder niet kent, krijg ik weleens de vraag ‘waar hij precies héél goed in is’. (Want mensen met autisme zijn vaak érgens héél goed in.) Tellen? Rekenen? Alle hoofdsteden van alle landen achterstevoren opnoemen?

Nee. Tom is niet intelligent. Hij is 8 en verre van zindelijk. Hij zit zo vast in zijn autisme dat zijn IQ niet te testen is, en ‘dus’ is hij officieel verstandelijk beperkt. Het feit dat hij nog steeds het liefst De Teletubbies en TikTak kijkt, geeft natuurlijk ook wel iets aan.
Hij is niet dom, nee. Als ik hem tijdens een wakkere nacht zachtjes influister wat we die avond gaan eten, weet hij dat echt nog als hij ’s middags uit school komt. En de afslag vanaf de A12 richting opa en oma herkent hij als de beste. Gaan we een andere kant op dan begint hij te jammeren.
Met 2,5 jaar kon hij al voorzichtig de dvd-speler bedienen. En hij is gespecialiseerd in YouTube.
Hij kan niet zelf zijn brood smeren of snijden, hij ziet geen gevaar, scharen moeten achter slot en grendel en hij moet continu in het oog gehouden worden. Wat hij graag doet is bij mij op schoot zitten. Met zijn armen stevig om me heen, zijn neus in m’n nek. Heerlijk! Ook dat kan dus bij een kind met een heftige vorm van autisme.

Tom kreeg met 3 jaar een diagnose. Bij sommige kinderen wordt het pas veel later duidelijk dat zij een vorm van autisme hebben. Soms pas als ze volwassen zijn. Vaak is er dan sprake van PDD-Nos of Asperger.

Ik ken zeer talentvolle volwassenen met diverse vormen van autisme. Talentvol op vele vlakken. Sommigen zijn prima in staat om een heel prettig gesprek te voeren. Warme, empathische mensen die hun eigen strijd strijden, maar bij wie weinig te merken is van hun autisme.
Sommige mensen met autisme zijn niet goed in staat oogcontact te maken.
Sommige mensen met autisme hebben er een hekel aan om anderen aan te raken. Zijn gevoelig voor verschillende substanties om te eten. Overgevoelig voor bepaalde geluiden.
Het kan allemaal … Maar het hóeft niet. Ieder individu is uniek. Ieder individu met autisme is uniek.

 

Onlangs was ik met Tom in een speeltuin. Er waren een paar jongens van ongeveer dezelfde leeftijd als hij aan het spelen.
Ze hadden knalerwten. Dingen die je op de grond gooit en dan hoor je een knalletje.
Tom schrok er steeds erg van en werd onrustig. Ik zei tegen de jongens dat wij over een kwartier weg zouden zijn, en vroeg of ze tot die tijd wilden stoppen met knallen.
Ik wees naar Tom. “Hij heeft autisme. En daardoor schrikt hij extra van zulke geluiden.”
Een van de 3 jongens riep enthousiast: “Oh! Ik heb ook autisme!”
Vervolgens keken ze alle drie naar Tom, die met fladderende handen en een gillerig geluid makend met zijn broek door de modder van een heuvel naar beneden gleed, in plaats van via de glijbaan te gaan.
Niet de bedoeling, nee, maar ik zag vooral zijn lachende gezicht.

“Ik heb het niet zó erg hoor!” zei de jongen.
Eén van zijn vrienden riep lachend: “Nee! Gelukkig maar!”

 

 

 

Voor meer informatie over autisme raad ik http://www.levenmetautisme.com/ aan. Deze stichting heeft diverse Facebooksites, informatieve websites en een maandelijks magazine. Het magazine van april staat hier → http://www.levenmetautisme.com/Magazine/april-2015-lmamagazine.pdf

Advertenties

3 thoughts on “Autismeweek

  1. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die een autisme vrije week wil,liefst eens in de vakantie om met het gezin weg te gaan.Om niet op te boksen tegen de buitenwereld die het niet begrijpen maar gewoon om te genieten met ons 3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s